Komisyen selaku ejen dropship Mamasab December 20, 2020 – Posted in: Tips

Secara purata, dropship Mamasab mendapat keuntungan dalam RM5 setiap produk (anggaran 10-20% profit margin). Walaubagaimanapun, keuntungan setiap produk adalah berbeza, ada produk yang untungnya lebih tinggi daripada RM5, dan ada produk yg keuntungan nya kurang daripada RM5.

Margin Keuntungan bergantung kepada harga jualan produk.

Ya lah, Mamasab ada lebih daripada 50 produk yang berbeza. Harga produk Mamasab yang paling murah adalah RM7, jadi mana mungkin HQ boleh memberi keuntungan sehingga RM5 untuk produk ini kan.

Tapi jangan risau, rata-rata dropship kami gembira dengan harga yang di tawarkan oleh HQ, kerana produk Mamasab adalah produk yang memiliki kadar repeat order yang sangat tinggi.

Sebagai tips, jika anda berminat untuk menjadi ejen bagi mana-mana brand sekalipun. Pilihlah brand produknya sangat laju terjual, dan memiliki repeat order yang sangat tinggi, walaupun margin keuntungan nya lebih rendah.

Produk yang untungnya RM5, customer akan repeat setiap 3-4 hari adalah lebih menguntungkan berbanding produk yang keuntungan nya RM100, tapi customer cuma repeat order setiap 1 tahun sekali.

Nota: Komisyen RM5 yang dinyatakan di atas adalah purata komisyen bagi level dropship. Untuk level agent, stokis, dan master stokis, tentulah keuntungan nya lebih tinggi